Vla in je korte broek

lentevla350De lente staat voor de deur, doe eens gek, ga stemmen in je korte broek en neem een pak vla mee…

Deel dit blog

Zo vlak na de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen zijn we een beetje verkiezingsmoe, lees ik. Toch roep ik jullie op gebruik te maken van jullie democratisch recht en weer te gaan stemmen. Doe mee aan de Grote Voutjesverkiezing 2015.Stichting Taalvoutjes organiseert deze verkiezing omdat zij drie jaar bestaat. De stichting heeft uit ruim 3000 ingezonden taalvoutjes een voorselectie gemaakt en deze verdeeld in vijf categorieën.

Bedrijven
In de eerste categorie ‘Bedrijven’ is het meteen al moeilijk kiezen. Een rechts-extremistische eigenaar van een frietzaak verkoopt naast frikandellen en kalfskroketten ook nazischijven. En een stuk karton op een winkeldeur van een cadeau- en potteriewinkel maakt duidelijk dat het hier niet zomaar een winkel betreft, maar een Erkent Leerbudrijf. Maar de topper voor mij in deze categorie is zonder twijfel de advertentietekst voor Campina Lentevla. Ik stel me voor dat de copywriter na een avondje zwaar tafelen op maandagmorgen de opdracht kreeg in een leuk tekstje een koppeling te maken tussen de vla en de lente. Met dit als resultaat:

De vogels fluiten, de zon schijnt eindelijk weer eens en buiten ruikt het lekker. Lente, eindelijk je korte broek weer eens aan. Campina Lentevla aardbei is een lekker frisse vla met echte aardbeien. Lekker in de lente. En nog lekkerder in je korte broek.

Media
Nog bijkomend van de kledderzooi in die korte broek, neem ik je mee naar de categorie Media. De quote van topman Hughes mag er bijvoorbeeld zijn. Hij blijft ‘stinkend zijn best doen‘. De winnaar voor mij is echter de kop van Nu.nl over het spraakmakende lied van John Ewbank voor de kroning van onze koning: Willem-Alexander betreurt ophef over koningslid.

Supermarkten
In de categorie ‘Supermarkten’ gaat mijn stemadvies uit naar de volgende aankondiging: Door leverproblemen hebben we afgelopen zaterdag helaas geen bieren aangeleverd gekregen. Excuses voor het ongemak.
Op een mooie tweede plaats komt wat mij betreft de Indonesisch mild gekruide kroepoep van Albert Heijn.

Verkeersborden
In de categorie Verkeersborden sta ik voor een dilemma: op welk signaal van boven moet ik wachten als ik voor een brug sta met het bord: Bijbel signaal brug vrijmaken. Gelukkig is het Winkul Centrem bereikbaar.

En dat terwijl ze een heuse Bosch dikkepeerzaag in de schappen hebben liggen.

Winkels
In de vijfde categorie Winkels wordt me weer eens duidelijk dat door middenstanders hard wordt gewerkt. Veel vakantie hebben ze niet, getuige de aankondiging: I.v.m. vakantie zijn we van 17:30 t/m 18:00 uur gesloten. En dat terwijl ze een heuse Bosch dikkepeerzaag in de schappen hebben liggen.

De opkomst tijdens de Provinciale verkiezingen en Waterschappen was laag. De zaal van dit ‘feest van de democratie’ was nog niet voor de helft gevuld. Wie weet spreekt de Grote Voutjesverkiezing meer tot de verbeelding. Op 21 april wordt de uitslag bekendgemaakt. Ga naar de site van Taalvoutjes om te stemmen. Mijn advies: doen. Gewoon omdat het leuk is, zo leuk dat het je soms dun door de broek loopt. Check dan wel even of het geen vla is…

Ben Tekstschrijver
31 maart 2015

Deel dit blog

Reacties Geef een reactie

  1. Leuke blog weer. Ik herinner me dat een vriendin ooit tegen mij zei ‘je verveelt me’, waarop ik met een jij-bak antwoordde ‘jij verveelt mij ook’. Kort daarna werd duidelijk dat ze ‘je vervult me’ had gezegd. Een pijnlijk moment dat het einde van de relatie inluidde.

  2. Wat een leuke blog weer. Ik ben uiteraard even gaan stemmen. Mijn man en mijn zoon zijn allebei zeer dyslectisch, dus ik ben wel wat gewend (zoon kwam in groep 3 thuis met een tekening van een konijn met de tekst ‘fruitschap, ik geef mijn koonijn wotor. Hij bedoelde: ‘vriendschap, ik geef mijn konijn water’).

    Maar hier heb ik wel even lekker om gelachen.

  3. Om bij taalfoutjes te blijven; je schrijft in je introductie: ‘Stichting Taalvoutjes orgniseert deze verkiezing omdat ze drie jaar bestaan’. De stichting is enkelvoud, dus ze bestaat (en niet bestaan) drie jaar. Verder alleen maar lof, leuk om te lezen.

  4. Ik gun mij – of jou dus! – niet altijd de tijd om te reageren, ofschoon ik telkens weer geniet van je heerlijke verhalen. Het brengt mij wel even op de herinnering aan mijn naam, toen ik die eens niet al te duidelijk aan een Fransman vertelde, die prompt ‘Putain’ verstond!

    En zo hebben wij als vrijwilligers in de Terminale Zorg ook wel eens onhandige opmerkingen bij het verzorgen: ‘Zullen wij u eerst even omleggen, mevrouw?’

    Of meneer Stefanus, die vanwege zijn darmkanker een stoma had gekregen en sindsdien ‘Stef’ heet.

    Tja, zo lokt de ene grap weer een andere uit en kunnen we met elkaar vast een heel gezellige avond hebben.

    Succes met je verhalen; ik zie er weer naar uit.

  5. Mooi onderwerp. Wij in het uitvaartvak moeten altijd even lachen als de familie de volgende tekst op de rouwkaart wil zetten: Na een heerlijke vakantie in Frankrijk heeft de Heer tot zich genomen…….. (de Heer was op vakantie?)

    Of: mijn allerliefste vrouw is overleden (mijn andere vrouwen leven nog????)

  6. Natuurlijk heb jij, Ben – met je christelijke wortels – wel eens gehoord van de wet(ten) van Meden en Perzen, uit de bijbelboeken Esther en Daniël. Dat waren eenduidige koninklijke wetten om te voorkómen dat die voor meerdere uitleg vatbaar waren. Ze moesten altijd en onverminderd worden toegepast, ongeacht persoon of omstandigheid. Dit om willekeur terug te dringen. In ons tijdsgewricht spreekt enkel de paus soms ‘ex-cathedra’ (hoewel, de huidige paus?). Kortom, gewone stervelingen, hoe hooggeplaatst ook, die zich goddelijke allure aanmatigen. Hun woord is wet.

    Waarschijnlijk had de hulp van mijn moeder in mijn jonge jaren deze kennis niet paraat toen ze – naar aanleiding van een heikele kwestie – de volgende legendarische woorden sprak: ‘Maar ach, Lidy, al met al, we zien wel… het is tenslotte géén wet van weëen en persen. Misschien dat hier de natuur ‘ex cathedra’ sprak? Net zomin als de wetten van Meden en Perzen zijn bevallingen doorgaans terug te draaien, behalve als zelfs koningen moeten buigen en er een keizersnede is geïndiceerd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *