Lachen om taalkronkels

Kennen jullie het boekje ‘Man schiet niet in knie?’ Nee? Dan ga ik daar nu wat aan doen.

Deel dit blog

Ik heb twee redenen om aandacht aan dit boekje te besteden: ten eerste is het een van de vermakelijkste taalboekjes van 2011 en ten tweede heb ik dit boekje uitgekozen als eindejaarsgeschenk voor alle opdrachtgevers die het afgelopen jaar Ben Tekstschrijver ingeschakeld hebben.

Al twintig jaar staat op de achterzijde van het tijdschrift Onze Taal de befaamde rubriek Ruggespraak. Deze rubriek verzamelt taalkronkels uit de media en maakt duidelijk dat ook taalprofessionals regelmatig in de fout gaan. Misschien dat de rubriek daarom zo populair is onder de lezers van het tijdschrift. Lekker gniffelen, omdat ook mensen die ervoor doorgeleerd hebben wel eens een taalfoutje maken.
Over welke taalkronkels hebben we het dan? Soms zit het in de dubbele betekenis van een woord, waardoor een krantenkop onbedoeld grappig wordt:

  • Wassen Maxima favoriet bij Madame Tussauds
    (Amersfoortse Courant)
  • Friese ziekenhuizen snijden in personeel
    (Leeuwarder Courant)
  • Tennisvereniging wil geen eikels meer op de baan
    Tennisvereniging SSVR in Roosendaal is bladeren, eikels en andere troep die bomen achterlaten, helemaal beu. (Weekblad de Roosendaalse Bode)

Soms gaat het op zinsniveau fout. Zo staat op de registratiepagina van Facebook de volgende optie: Toon mijn geslacht in mijn profiel.
In een vakantiehuisje hing tussen de veiligheidsvoorschriften het volgende advies: Indien uw kleren vlam hebben gevat, laat u dan op de grond vallen en rol heen en weer over uw as.
De vraag is of je dan niet al wat aan de late kant bent met rollen…

Soms gaat het heerlijk mis door één simpele spatie. Zo stond in het Oostgelders Vizier de volgende advertentie: Jongeman, lief en trouw, zoekt alleen staande vrouwen voor vriendschap.
Niks naar bed, niks liggen, deze jongeman wil alleen maar staan. Heel apart.

Vaak kronkelt de taal buiten haar oevers omdat de combinatie of de volgorde van de woorden tot een andere uitleg uitnodigt.

  • Buur probeert vlammen in onderbroek te blussen
    ‘Ik ben in mijn onderbroek naar buiten gerend en ben begonnen met blussen’, aldus Luc Sieps. (Het Nieuwsblad)
  • In Diemen wonen de meeste slachtoffers van dodelijk geweld
    (Editie NL)
  • Rem op fiets van de zaak
    (VKbanen)
  • Politie wil hulp van buren bij kindermishandeling
    (De Stentor)

En wat vinden jullie van deze ‘goedbedoelde’ quote van een hulpverlener in het Algemeen Dagblad: ‘Wij hebben niet het vermogen alle zelfmoorden te voorkomen, onze taak is wel zoveel mogelijk mensen weer op de rails te krijgen.’

Ik heb het met machtig veel plezier gelezen. Taal is leuk! En blijft leuk.

Het boekje ‘Man schiet niet in knie’ staat vol van dit soort pareltjes. De uitgave is dit jaar uitgekomen en is de opvolger van ‘Door rood en spook gereden’ (2004). Ik heb het met machtig veel plezier gelezen. Taal is leuk! En blijft leuk. Ook in 2012.

Lieve lezers van Ben Blog, ik wens jullie alle goeds in het nieuwe jaar en ga ervan uit dat ‘onze taal’ ook dan weer ons bindmiddel zal zijn. Tot volgend jaar.

Ben Tekstschrijver
27 december 2011

Deel dit blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *