Medium Elly weet raad

Hoe groot is die meubelboulevard? Mijn adem knijpt, ik wil rennen, wat moet ik doen? Kijk dan toch, ik loop op mijn sokken, waar zijn mijn schoenen?

Deel dit blog

Ik ren al uren rond, op mijn sokken. Van bank, naar stoel, naar tafel. Het loopt tegen sluitingstijd, medewerkers ruimen al op, hun ogen kijken me priemend aan, ik moet hier weg, maar dat kán helemaal niet. Mijn schoenen staan nog ergens, ik móet ze vinden. Mijn lijf rilt, ik wil schreeuwen…

Dan schrik ik wakker. Gelukkig, niks aan de hand. Om de haverklap droom ik dat ik iets kwijt ben. Meestal in een vreemde omgeving. Dan zoek ik uren in een onbekende stad in allemaal dezelfde straten naar mijn auto. Of ik doe examen in een onbekende hal en ben ik alles kwijt wat ik geleerd heb. Iedereen om me heen zit driftig te schrijven, maar ik heb geen idee waar de examenvragen over gaan. Wat heeft dit te betekenen, hoe dit te duiden? Ik kan droomduider Jacqueline, tarotist Davy of medium Marian van Astro TV bellen, maar zij laten zich betalen. Op internet vind ik gratis advies.

Op GroteBeer.Net staat onder het trefwoord ‘kwijt’: ‘Als je droomt dat je iets kwijt bent, zoals een kledingstuk of een boek, dan heb je het gevoel dat je een bepaald aspect van je leven niet onder controle hebt.’ Op het trefwoord ‘zoektocht’ lees ik: ‘Ben je op een zoektocht in je droom, dan vind je je huidige routine niet meer interessant. Zoek nieuwe uitdagingen waar je enthousiast van wordt.’

Een droom waar je geen schoenen aan hebt, meldt de site, duidt op weinig zelfvertrouwen. Je bent op zoek naar wie je werkelijk bent.

Op Droominfo.nl kom ik iets tegen over schoenen. Een droom waar je geen schoenen aan hebt, meldt de site, duidt op weinig zelfvertrouwen. Je bent bezig met je eigen identiteit. Wanneer je droomt dat je je schoenen verloren hebt, ben je op zoek naar wie je werkelijk bent.

Droom lekker verder, denk ik dan. Ik snak naar wat Hollandse nuchterheid. Naar iemand die mijn droom kan duiden zonder in abstracties te vervallen, naar iemand die meteen de vinger op de zere plek legt. Ik ga te rade bij Elly, mijn eigen persoonlijke medium. Als ik haar de droom over mijn zoekgeraakte schoenen voorleg, krijgt ze zonder van de krant op te kijken meteen een ‘groot inzicht’.
‘Die droom kan maar één ding betekenen,’ zegt ze met een achteloosheid die diepe levenswijsheid verraadt. ‘Je moet gewoon beter op je spullen letten.’

Ben Tekstschrijver

Deel dit blog

Reacties Geef een reactie

  1. Hoi Ben, jaren geleden had ik een telkens terugkerende droom. Ik kon gewichtloos zijn. Zonder moeite kwam ik los en hing een metertje boven de grond. Echt vliegen ging niet, maar af en toe even afzetten en dan zeilde ik weer tientallen meters verder. Wat een absoluut heerlijk gevoel. Ik heb geen idee wat het betekent, maar het lijkt me erg positief. Helaas droom ik dat niet meer. Nu droom ik soms veel minder prettig. Ik doe mee aan een toneelstuk en wacht achter de coulissen op mijn beurt. Maar pas als ik het podium betreed, schiet mij te binnen dat ik nooit een tekst geleerd heb. Wat moet ik in vredesnaam zeggen? Dat is een bijzonder benauwende ervaring en de betekenis lijkt mij zeker niet gunstig. Vraag het Elly eens. Je website is helemaal oké!

    1. Beste Hans,

      Elly wacht nog op een visioen om jouw droom te kunnen duiden en je een wijs antwoord te kunnen geven. Helaas heeft dit visioen zich vannacht nog niet aan haar geopenbaard. Je zult dus nog even geduld moeten hebben.

      Slaap lekker.

      Ben

  2. Mooi verhaal weer, Ben. Ik kan er maar één conclusie aan verbinden: je hebt maar de opmerking van één nuchtere vrouw nodig, om je volledig uit de droom te helpen.

  3. Ik zit, na het lezen van je verhaal, met een grote grijns op mijn gezicht. Leuk verhaal en van Elly kun je nog wat leren, Ben!

  4. Mooi verhaal.

    Die droom ja, nou een nuchtere duiding dan: heeft duidelijk met seksualiteit te maken. Zeker als doorgewinterde (ook zo’n raar woord overigens) schrijver als jij dat boek wat achter ligt leest, dan kan dat vluchtgedrag bevorderen. Of je hebt je sokken nog aan in bed.

  5. Ziet er goed uit: ik kon het artikel zo op mijn smartphone lezen! Compliment! Moest erg grinniken om je stukje: ik zag Elly al zitten.

  6. Website ziet er prima uit!

    Ach ja, dromen…
    Het enige wat ik echt weet is dat het soms heerlijk is eruit te ontwaken. Soms, want vaak zou ik er ook wel in willen blijven. Voor zover ik ze me kan herinneren.
    Dromen waar ik bepaald niet in wil blijven zijn grofweg van het type: ik moet ergens een kerkdienst leiden en ben mijn map met teksten kwijt, of van het type: ik moet nog een belangrijk tentamen doen maar er wordt geen college meer in gegeven en ik beschik ook niet over de stof. Of ik denk dat ik er te dom voor ben.

    Dit type droom ijlt nog lang na, soms lang nadat ik wakker geworden ben. Dan tob ik erover welk tentamen het ook maar weer is en of ik er niet verstandig aan doe om weer naar de VU te gaan, een mentor spreken, medestudenten aanklampen met de smeekbede hoe ik dit aan moet pakken. Als een soort mantra herhaal ik dan voor mezelf: Annelies, je bent afgestudeerd, je hebt al je tentamens gehaald, het is klaar. Kalm, het hoeft niet meer. Ik hoef überhaupt niet zoveel meer, aangezien ik al bijna twee jaar met pensioen ben. En dan toch dat getob…

    Het eerste type droom verloopt ook altijd volgens hetzelfde stramien. Ik sta ergens op de kansel, meen dat ik klaar ben en ga naar beneden, naar huis. Dan staat er ineens een koster of een ouderling in m’n huiskamer die me toe sist wat me mankeert, aangezien de dienst nog lang niet afgelopen is en de mensen er gewoon nog zitten. Al gaf ik alleen nog maar de zegen. Op de een of andere manier (een droom maalt niet om logistieke problemen) kan ik dan ineens om een hoekje gluren, de kerk in, en zie de mensen onrustig in de banken draaien en geërgerd om zich heen kijken. Waar blijft ze nou? Ik wil, ik moet, maar de gang terug is oneindig zwaar. Ik krijg het nooit voor elkaar.
    Een variatie op dit thema is dat ik naar een kerkdienst onderweg ben en in net zo’n drijfzanddroom als die van jou terechtkom. Ik loop van hot naar haar. Vergeet wat ik moet doen, waar ik moet zijn, hoe ik er komen moet. Soms kom ik tot bezinning, heb ik het weer helder maar dan is er inmiddels al weer een uur verstreken. Om vervolgens opnieuw door stroop te waden. En wakker te worden met het spreekwoordelijke zweet op m’n snor.

    Jij hebt een heerlijk nuchtere vrouw en ik een dito man. Telkens als ik hem vertel dat ik alweer zo’n droom heb gehad zegt hij, als ik op het punt sta de deur uit te gaan: heb je je preek bij je? Heb je je telefoon bij je. Heb je je toga bij je? (Dit vraagt hij sinds ik droomde dat ik in mijn ondergoed op de preekstoel stond. Hij zei toen: wees blij dat je nog iets aan had).

    Droomduiding ammehoela. Het gaat hier om een klassiek geval van bang zijn door de mand te vallen…of je bloot te moeten geven.

    Toch?

    Annelies van Setten

  7. Hoi Ben,
    Ik heb het even gecheckt met je zoon en ’t mocht 😉
    Vannacht namelijk een écht hele vieze droom gehad, die ik dolgraag door Elly laat duiden…
    In mijn droom moest ik een toilet schoonmaken dat van boven tot onder onder de stront zat. Bérgen poep staken boven de bril uit. En ik maar schrobben, doorspoelen en met de borstel onder de rand tekeer gaan om het allemaal weg te krijgen, hetgeen maar ten dele lukte.
    Om mijn ergernis over zó veel viezigheid te delen, riep ik er een, mij onbekende, vrouw bij. Samen verbaasden we ons over kleur, consistentie maar vooral de enorme hoeveelheid. Plots bleek het echter helemaal geen poep, maar pindakaas……HELP!

    p.s.: Heus, mijn toilet thuis is reuze proper!

    1. Hoi Inge,

      Je droomt over poep, maar het blijkt pindakaas. De poep wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Ik zou me maar geen zorgen maken…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *